Saldırganlık Davranışının Boyutlarıve İlişkili Olduğu Faktörler: Lise ve Üniversite Öğrencileri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma - Susran Erkan Eroğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Lise ve üniversite öğrencilerinin saldırganlık davranışlarının çeşitli değişkenler açısından incelendiği bu araştırma genel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini 2007–2008 öğretim yılında Konya ilindeki liselerde öğrenim gören öğrenciler ve Selçuk Üniversitesi’nin farklıfakültelerinde öğrenim görmekte olan 1294’ü lise %57,7 , 948’i %42,3 üniversite toplam 2242 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verilerini toplamak amacıyla “kişisel bilgi formu” ve “saldırganlık ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizi; bağımsız değişkenlerin, bağımlıdeğişkenler üzerindeki etkilerini ortaya koyabilecek bir desen içinde ele alınmıştır. Bu araştırmanın bağımsız değişkenleri; devam edilen eğitim kurumunun düzeyi, cinsiyet, geldikleri yerleşim yerinin türü Köy-mezra, Kasaba, İlçe, İl ve Büyükşehir , mezun olunan/devam edilen lise türü Genel Lise, Meslek Lisesi ve Kolej , baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, sosyo ekonomik düzey ve kitle iletişim araçlarınıkullanma düzey ve biçimleridir. Araştırmanın bağımlıdeğişkeni ise saldırganlık düzeylerindir. Lise ve üniversite öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri puan ortalamalarının devam edilen eğitim kurumu düzeyi ve cinsiyet değişkeni açısından farklılaşma durumunu ortaya koymak amacıyla bağımsız gruplar için t testi kullanılmıştır. Saldırganlık düzeyi puan ortalamalarının geldikleri yerleşim yerinin türü devam edilen /mezun olunan lise türü, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi ve sosyoekonomik düzey değişkenleri açısından farklılaşma durumunu ortaya koymak amacıyla tek yönlü varyans analizi F testi kullanılmış, farklılaşmanın kaynağınıbelirlemek için tukey testi uygulanmıştır. Saldırganlık düzeyinin kitle iletişim araçlarınıkullanma düzey ve biçimleri açısından incelenmesi amacıyla Pearson momentler çarpımıkorelasyon tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında ulaşılan sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: Araştırma bulgularılise ve üniversite öğrencilerinin saldırganlık davranışının alt boyutlarıaçısından anlamlıdüzeyde farklılaştığınıortaya koymuştur. Diğer taraftan saldırganlık davranışının öğrencilerin cinsiyetleri açısından da anlamlıdüzeyde farklılaştığısonucu elde edilmiştir. Araştırma bulguları ışığında öneriler geliştirilerek tartışılmıştır.