FİRMA ÖLÇEĞİ İLE PAZAR VE REKABET YAPISININ TEKNOLOJİK DEĞİŞME ETKİLERİ ÜZERİNE KURUMSAL TARTIŞMALAR “NEOKLASİK DENGE VE NEOSCHUMPETERYAN YAKLAŞIM” - Hasan İSLATİNCE (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Firma ölçeğinin yeniliklere olan etkisi ile ilgili olarak iktisatçılar arasında tam bir görüş birliği mevcut değildir. Konu ile ilgili tartışılan iki soru mevcuttur. AR-GE ve firma ölçeği arasında bir ilişki var mıdır? Ve büyük firmalar ölçeklerine bağlı olarak, küçük firmalardan daha fazla AR-GE için harcama yaparlar mı? Firma ölçeği ve AR-GE arasındaki ilişkinin ortaya konmasına yönelik düşünceler yeni değildir. Büyük firmaların AR-GE harcamalarının küçük firmalara nazaran daha fazla olduğuna ilişkin teori 1942 yılında Schumpeter tarafından geliştirildi. Teori üzerine çalışan Galbraith, büyük firmaların AR-GE harcamalarında küçük firmalara nazaran daha az risk üstlendiklerini ileri sürdü. Arrow (1962), büyük firmaların patent haklarına daha iyi sahip çıktıklarını ve böylece AR-GE faaliyetleri için daha çok güdülendiklerini öne sürdü. Diğer çalışmalara bakıldığında örneğin (Scherer 1991, Soete 1979, Mansfield 1968), firma ölçeği ve AR-GE arasında zayıf bir ilişkinin olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak, firma ölçeği ile AR-GE arasında tutarlı bir ilişkinin bulunduğundan bahsetmek mümkün değildir. Bu konuda farklı sonuçlara ulaşılmasının temel nedenleri arasında, örnek kitle farklılıkları, varsayımlardaki değişiklikler, farklı analiz yöntemleri sayılabilinir.