ATATÜRK VE CUMHURİYET DÖNEMİNDE ORTAÖĞRETİM - Cengiz Dönmez (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu makalede Atatürk ve Cumhuriyet dönemindeki orta öğretim alanında yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Kuşkusuz cumhuriyet dönemi eğitimi ve bu kapsamda orta öğretim’de, Atatürk’ün görüşve çalışmalarıdoğrultusunda şekillenmiştir. İkinci olarak başta Tevhid-i tedrisat kanunu olmak üzere, heyet-i ilmiye toplantılarında ve milli eğitim şuralarında yapılan konu ile ilgili çalışmalara değinilmiştir. Buralardaki faaliyetlere değinildikten sonra, orta öğretim alanında yapılan çalışmalar günümüze kadar getirilmiştir. Çalışmamızda ele alınan bir diğer konu ise, orta öğretime öğretmen yetiştirme problemi olmuştur. Bu çerçevede, Atatürk’ün öğretmenlik mesleği ile ilgili görüşleri ve orta öğretim kademesinde açılan okullar, günümüze kadar gelen süreçte incelenmeye çalışılmıştır.