EkmElüddİn El-BâBErtî’nİn “En-nükEtü’z-zarîfEtü fİ tErcİhİ MEzhEbİ Ebİ hanİfE” adlı rİSalESİ Bağlamında türklErİn hanEfîlİğİ tErcİh GErEkçElErİ - Ahmet İnanır (İslami İlimler Dergisi)
Bu çalışma, hacim bakımından küçük ama muhteva açısından oldukça kıymetli Bâbertî’nin Ebû hanîfe ve mezhebinin diğer mezheplere tercihi ve Türklerin bu mezhebi tercih gerekçelerini içeren “en-Nüketü’zZarîfetü fî Tercihi Mezhebi Ebî hanîfe” adlı risalesini konu almaktadır. Risalenin yazılış amacı Ebû hanîfe ve hanefîliğe karşı ortaya atılan iddialara karşı, Ebû hanîfe hakkında bilgi vermek, hanefî mezhebinin insanlar nezdinde zayıf görünen konumunu güçlendirmek ve birçok ülkede insanların hanefî mezhebine mensup olduğunun bilinmesini, gelmiş ve gelecek nesillerin O’nun mezhebine muhtaç olduğunu iddia eden bir eserdir. Bâbertî, görüşlerini takdim, amaç ve sonuç olmak üzere üç bölümde özetlemiştir.