Uluslararası Öğrencilerin Kültürleşme Stresi Düzeylerine İlişkin Nicel Bir Araştırma - Mustafa Akdağ; Ömer Faruk Koçak (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Uluslararası eğitim olanaklarının önemli ölçüde artmasıyla birlikte, uluslararası öğrenciler kültürlerarasıiletişimin önemli aktörlerinden biri konumuna yükselmişlerdir. Öğrencilerin, dâhil oldukları yenitoplumsal yapı içerisinde karşılarına çıkan güncel koşullara uyum sağlamaları, eğitim süreçlerinin veyeni yaşamlarının başarı ve kalitesi açısından önemli bir husustur. Ancak farklı kültürel geçmişe sahipöğrencilerin, kültürlerarası geçiş süreci zaman zaman problemli durumlar ortaya çıkarabilmektedir.Bu durumların başında gelen kültürleşme stresi, öğrencinin yeni toplumsal yaşamına uyumunuzorlaştırabilmekte, akademik başarısını düşürebilmekte, sosyal yaşamdan izole olmasına nedenolabilmekte ve psikolojik açıdan sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu bağlamda çalışma; Türkiye’defarklı üniversitelerde öğrenim görmekte olan 400 öğrencinin kültürleşme stresi düzeylerini ele almayıamaçlamaktadır. Nicel ölçme araçları kullanılan çalışmada, uluslararası öğrencilerin kültürleşme stresidüzeyleri; 32 maddeden oluşan Kültürleşme Stresi Ölçeği ile ölçülmüştür. Ölçek, kendi içerisinde dilyetersizliği, sosyal izolasyon, algılanan ayrımcılık, akademik baskı ve aileye karşı suçluluğu içeren beşalt boyutu kapsamaktadır. Çalışma sonuçları, uluslararası öğrencilerin Türkiye’de bulundukları süreiçerisinde kültürleşme streslerinin genel anlamda düşük bir düzeyde olduğunu göstermiş ve öğrencilerinnadiren kültürleşme stresi yaşadıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca aileye karşı suçluluk boyutununöğrencilerin en yüksek düzeyde stres bildirdikleri kültürleşme stresi boyutu olduğu gözlenmiştir.