Digital teknologi i kunst og håndverksundervisning - Anne Elmies-Vestergren (FORMakademisk)
I 2017 ble det utarbeidet et rammeverk for lærerens profesjonsfaglig digitale kompetanse (PfDK) for å skape en felles forståelse av hva som ble forventet av lærere i digitale omgivelser og for å øke lærerens digitale kompetanse. I rammeverket nevnes det fire roller som læreren skal kunne variere mellom; formidler, veileder, deltaker og retningsgiver. I denne artikkelen bruker jeg a/r/tografisk metode for å se nærmere på hva disse rollene innebærer for kunst og håndverkslæreren. Bakgrunnen for undersøkelsen er en forståelse av at det oppstår utfordringer for læreren i kunst og håndverk som ikke oppstår i samme grad i andre fag. Det skyldes både dualiteten ved det digitales materialitet, fagets egenart som kreativt og skapende fag og lærerens balanse mellom å være sammen med og å stå foran elevene. Jeg ville derfor bruke de fire rollene fra rammeverket som analyseverktøy til å undersøke hva de ulike rollene betydde for et prosjekt i en første klasse, hvor digital teknologi var omdreiningspunktet. Dette gjør jeg med blikk på hva de ulike rollene satte i gang, og hvilke utfordringer de synliggjorde for kunst og håndverkslærerens rolle i digitale omgivelser.