НАЦІОНАЛЬНА СПЕЦИФІКА КУЛЬТУРИ ТА ЕТИКИ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ - Віталій Рейкін (Економіка та суспільство)
Статтю присвячено національним особливостям під час ведення бізнес-діяльності в контексті культури та етики. Метою публікації є виокремлення специфічних ознак бізнес-куль¬тури та етики провідних країн світу, а також окремих аспектів їх застосування у практичній діяльності. Для дослідження використосувалися методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу, абстракції та конкретизації. Актуальність дослідження зумовлена проблематикою дифузії та конвергенції культури і етики ведення бізнесу в період глобалізації. Здійснено аналіз основних характеристик суб’єктів бізнес-діяльності на прикладі провідних країн світу: Німеччини, Англії, Франції, США та Китаю, особливості взаємовідносин, які сформувалися в арабському діловому середовищі. Наведено спільні та відмінні домінанантні ознаки бізнес-етики на макрорівні, базові ментальні риси, що формують певні поведінкові моделі у сфері бізнесу, усталений бізнес-стиль ділових комунікацій, особливості ведення переговорів, ознаки колективізму чи індивідуалізму, принципи культури та етики ділових відносин. При порівнянні основних ознак культури та етики ведення бізнесу, які притаманні різним країнам, із національними реаліями в Україні акцентовано увагу на принциповій відмінності – високій значимості неформальних відносин, низькій формалізації корпоративних правил, домінуванні «усних» вказівок. У результаті проведеного дослідження, зроблено низку висновків, а саме: національна бізнес-етика є більш специфічним поняття ніж універсальним; характеристика культури та етики ведення бізнесу господарюючих суб’єктів інколи призводить до дыаметрально протилежних поглядів на те, що є прийнятним чи недопустимим в системі цінностей різних країн; національна бізнес-етика може переймати досвід провідних міжнародних організацій, оскільки вирішує схожі загальні дилеми при відмінних культурних традиціях та спільних управлінських інструментах; при глобалізаційній дифузії національні стилі етичної поведінки, переважно, успішно адаптуються; знання та розуміння базових культурно-етичних цінностей дозволяє сформувати стратегічну лінію поведінки при реалізації спільних бізнес-проектів.