Yönetsellik İdeolojisinin Kadına Yönelik Hizmet Sunan Kamu Kurumlarına Yansıyan Etkileri - Tuğçe Uğur Güler; Derya Şaşman Kaylı (Journal of Economy Culture and Society)
Bu çalışmada, yönetsellik ideolojisinin kadına yönelik hizmet sunan kamu kurumlarının yapısı ve işleyişi üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma, Ege Bölgesi’nde yer alan bir ildeki kadına yönelik hizmet sunan dokuz kamu kurumunda görev yapan yönetici, bürokrat ve personelden oluşan 21 kişi ile gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması olarak tasarlanmış ve çalışma grubu, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmada veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu ve derinlemesine görüşme tekniği uygulanarak toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi çerçevesinde MAXQDA 2018.1 programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Analiz sonucunda, belediyelerin ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün yönetsel açıdan nitelikli personel eksikliği yaşadığı ve bütçelerinin yetersiz olduğu saptanmıştır. Ayrıca toplam kalite yönetimi, stratejik plan ve elektronik uygulamalar gibi özel sektöre ait yönetim tekniklerinin kamu kurumlarına uygulanma sürecinde mali nedenler, mevzuat, kurumların işleyiş tarzı ve değişen hedefler nedeniyle bazı sorunlar yaşandığı fakat genel anlamda etkin ve verimli bir hizmet sunumuna neden olduğu, evrak işlerinin büyük ölçüde son bularak işlemlerin planlı olmasını sağladığı tespit edilmiştir. Kurumların bütçe oluşturma süreçlerine kadın-erkek eşitliği bakış açısını entegre etmede sorunlar yaşadığı fakat son dönemde kurumların bütçeleri değişime uğrayarak kadına yönelik kaynakların arttığı belirlenmiştir.