COVID-19 Kapsamında Sağlık Çalışanlarına İlişkin Gazete Haberlerinin İncelenmesi - Betül Önal; Havva Öztürk; Zeliha Çolak; Tuğçe Ateş (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: COVID-19 salgını gibi küresel boyutta toplumu etkileyen halk sağlığı sorunlarında kitle iletişim araçlarının önemli bir rolü vardır. Kitle iletişim araçlarından biri olan gazetede, salgına en fazla maruz kalan meslekgrubu olan sağlık çalışanlarına yönelik haberlere yer verilmektedir.Amaç: Araştırma, COVID-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarına ilişkin çıkan gazete haberlerini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır.Yöntem: Araştırma evrenini Türkiye’de baskı sayısı en yüksek olan gazeteler içerisinde e-arşivi bulunan ve 11Mart-15 Nisan 2020 tarihleri arasında arşive erişimi sağlanabilen üç gazete oluşturmuştur. Nitel araştırmatipinde olan bu çalışmaya, üç gazetede yayımlanan ve COVID-19 pandemisi sürecinde sağlık çalışanları ileilgili yapılan toplam 118 haber dâhil edilmiştir. Bu haberler içerik analizi ile değerlendirilip beş tema altındatoplanarak tematik analiz yapılmıştır.Bulgular: COVID-19 salgını sürecinde üç gazeteye ait haberlerin %11,64’ünün (n = 118) sağlık çalışanlarıile ilgili olduğu saptanmıştır. Çoğunluğu güncel haber olarak yayımlanan bu haberlerin; %30,50’sinin sağlık çalışanlarının rol ve sorumlulukları, %28,81’nin sağlık çalışanlarının salgın sürecinde yaşadıkları sorunlar,%18,64’ünün sağlık çalışanlarının toplumsal imajı, %14,40’ının sağlık çalışanlarını korumaya yönelik girişimler ve %7,61’inin sağlık çalışanlarının özlük hakları başlığı altında sınıflandırıldığı belirlenmiştir.Sonuç: Salgın sürecinde gazete haberlerinin sağlık çalışanlarının rol ve sorumlulukları, yaşadıkları sorunlarhakkında farkındalık sağladığı ve toplumsal imajına katkı sağladığı belirlenmiştir.