Na Hye Seok 나혜석 ‘un Hayatı ve Edebiyat Dünyası - Hatice Köroğlu Türközü (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Aydınlanma Dönemi 1876-1910 ’inde Gabo 1894-1896 reformuyla birlikte Kore’nin Modernleşme sürecine girmesini sağlama adına tüm alanlarda yapılan yeniliklerin başladığı dönem olarak görebiliriz. Bu dönem kadınlar açısından ele alındığında, Konfüçyüs ilke ve görüşlerin hüküm sürdüğü Kore toplumunda kadınların uyanışı ve bu eski düşünceye karşı çıkış olarak görmek mümkündür.Aydınlanma döneminin kadınları, batı medeniyetini daha önceden kabul eden Japonya’ya hükümetin desteği ile gönderiliyordu. Bu dönemde eğitimde ve topluma katılımda kadınlara yeni fırsatlar yaratılmasında gelişmeler olmakta idi. Kadınların eğitimi ön plana çıktığı bu dönemde eğitilen kadınlar kalemlerini de bilgilerini de kullanmak istediler. Bunun ilk örneği çalışmanın da konusu olan Na Hye Seok’tur. Hem ilk kadın yazar olması hem de ilk kez bir kadın gözüyle eserlerinde kadın sorununu dönem yazarlarından farklı işlemesi noktasında Kore edebiyat tarihinde yerini almış bir kişiliktir. Na Hye Seok Tokyo’da Güzel Sanatlar Üniversitesinde resim eğitim alan Kore’nin ilk kadın ressamı olarak da bilinmektedir. Dönemin ötesinde fikirlere sahip olan ve bunu yazılarında işleyen Na Hye Seok toplum tarafından dışlanmış olsa da günümüz Kore toplumunda kadın konusunda verdiği mesajlar tekrar masaya yatırılmaktadır.Bu çalışmada Kore’nin ilk kadın ressamı, ilk kadın hakları savunucusu, ilk kadın yazar olarak bilinen Na Hye Seok’un hayatına ve birkaç eseri üzerinden edebiyat ve eser dünyasına değinilmiştir. Ayrıca Na Hye Seok’un hayatına değinilirken, o dönemdeki Kore’nin sosyal yapısına genel anlamda bakma imkânı bulunulmuştur.