Möte mellan tradition och förändring: en forskningsöversikt om undervisning i fritidshem - Helene Elvstrand; Lena Boström; Monica Orwehag (Nordisk tidsskrift for utdanning og praksis)
I fritidshemmet har under det senaste decenniet en förskjutning skett från en socialpedagogisk tradition till en ökad betoning på lärande och undervisning. Fenomenet undervisning är tämligen nytt i fritidshem och flera studier visar att fritidshemslärare upplever en osäkerhet i hur detta ska tolkas och omsättas i praktiken. I denna forskningsöversikt ligger fokus på undervisning och hur det är belyst i relation till svensk fritidshemspraktik. Syftet med studien är att beskriva vad som karaktäriserar undervisning i fritidshem i svensk forskning under tjugo år. Metoden är en systematisk forskningsöversikt (Systematic Literature Review, SLR) med en kvantitativ innehållsanalys och en kvalitativ tematisk analys. Den tematiska analysen genererade tre innehållsliga teman: undervisningsområden, förutsättningar för undervisning, och aktörsperspektiv på undervisning. Resultatet visar att ett intresse för undervisning som fenomen har vuxit fram de senaste åren men att det finns få studier som på ett explicit sätt berör detta. I stället behandlar en majoritet av studierna undervisning implicit och berör områden som kan ses vara relaterade till fritidshemmets undervisning. Studien visar på vikten av att mer forskning, utifrån olika perspektiv och ansatser, genomförs i relation till undervisning i fritidshem.