Gemideki Buhar Sıkıştırmalı Soğutma Ünitesinde Deniz Suyu Sıcaklığının Soğutma Performansına Etkisinin Eksergoekonomi Metoduyla Analizi - Teoman Ayhan; Cihan Nacak; Betül Sarac (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Bu çalışmada, deniz suyunun kondensere giriş sıcaklığı araştırma parametresi olarak alınan buhar sıkıştırmalı bir gemi soğutma sisteminin performansı eksergoekonomik analiz yöntemiyle belirlenerek soğutma sistem süreçlerinin ekserji maliyetleri hesaplanmıştır. Deniz suyunun kondensere giriş sıcaklıkları 20.5 oC, 24.5 oC ve 29.5 oC olarak ölçülmüş ve soğutucu akışkan olarak R22 kullanılmıştır. Buhar sıkıştırmalı soğutma sisteminin her bir elemanında oluşan ekserji tahribatlarının maliyeti eksergoekonomik analiz metodu ile hesaplanmıştır. Eksergoekonomik analiz sonuçları, kondenserdeki R22 soğutucu akışkanın yoğuşma sürecinde ekserji tahribatı maliyetinin en yüksek seviyede olduğunu göstermiştir. Çalışmanın yapıldığı gemiye ait soğutma sisteminde bulunan kondenserin ekonomiklik kriterinin kondensere giren deniz suyu sıcaklığı arttıkça iyileştiği gözlemlenmiştir. Parasal giderler açısından sistem bileşenleri değerlendirildiğinde, en yüksek maliyetli bileşenin kompresör olduğu bulunmuştur. Ekserji tahribatı maliyetleri açısından sistem bileşenleri değerlendirildiğinde, kondenser, kompresör, LT evaporatörü ve MT evaporatöründe sırasıyla 0.2552 ($/saat), 0.2519 ($/saat), 0.0527 ($/saat), 0.0288 ($/saat) olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre, sistem performansının iyileştirilmesi için, kondenser işletim performansının iyileştirilmesi veya kondenserin yenilenmesi gerektiği bulunmuştur. Bileşenler arasında kondenser 0.2552 $/saat değeri nedeniyle en yüksek ekserji tahribat maliyetine sahip olduğu hesaplanmıştır.