ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN ERKEKLİK TANIMLAMALARI: BURDUR İLİ ÖZELİNDE BİR ÇALIŞMA - MASCULINITY DEFINITION OF WOMEN VICTIMS OF VIOLENCE: A CASE STUDY IN BURDUR, TURKEY - Gönül Demez; Hale Nur Seval (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmanın odağını, fiziksel, sözel,cinsel şiddete maruz kalmış ve Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünebağlı Kadın Konukevi Müdürlüğü’nden hizmet almakta olan farklı (ekonomik durum,yaş, medeni durum, eğitim durumu) kategorilerden kadınların, toplumsal cinsiyetkalıpları anlamında erkeklik rollerine ilişkin anlamlandırma ve yargılarının ortayaçıkarılması; bu bağlamda şiddet deneyimleri ile erkeklik algıları arasındakiilişkinin irdelenmesi oluşturmaktadır. Yüz yüze derinlemesine görüşmeleredayanan niteliksel araştırma modeliyle tasarlanan çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme formuaracılığıyla, hayatının herhangi bir evresinde eşinden/babasından şiddet görmüştoplam on beş kadınla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bubağlamda söz konusu kadınlarla yapılan görüşmelerin çözümlerinden elde edilenveriler; yaşam öyküleri, erkekliğin kurgulanmasında etkili olan aile ilişkileri,eğitim, yoksulluk, sosyal çevre, rol model örnekleri, şiddet öyküleri ile deneyimlerindenoluşan örnekler ve anlatılar tematik olarak kategorize edilmiştir. Böylecetoplumsal iktidar örüntüleri, ataerkil sistem, erkeklik ve şiddete ilişkinalgılamaları yine kadınların kendi anlatılarından hareketle gündelik yaşampratikleri, şiddetle baş etme yöntemleri, sosyal yaşamda kullandıkları,strateji ve pazarlıklar toplumsal cinsiyet anlamındaki iktidar ilişkileribağlamında çözümlenmektedir. Şiddet gören kadınların gözünden erkeklikalgıları; erkekliğin iktidar ve şiddet aracılığıyla kurulduğuna yöneliktanımlamaları, evlilik, cinsellik, ekonomik ve sosyal nedenlerle erkekiktidarının meşrulaştırılması, son olarak ev/iş yaşamı, gündelik yaşampratikleri ile bu algının devam ettirilmesi durumu ortaya çıkarılmayaçalışılmıştır.