O relacji człowiek-przestrzeń-natura-sztuka, czyli pedagogika przeżyć i arteterapia jako źródło inspiracji dla zrównoważonego rozwoju - Joanna Godawa (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Celem artykułu jest ukazanie relacji człowieka z przyrodą, które są kluczowe dla powstania i rozwoju pedagogiki przeżyć oraz pedagogiki ekologicznej. Kształtowanie edukacji ekologicznej dla zrównoważonego rozwoju jest jednym ze współczesnych wyzwań polskiej edukacji. Autorka artykułu ukazuje również arteterapię jako dziedzinę mającą wiele związków z przyrodą i środowiskiem naturalnym, będącą niejako swoistą nicią porozumienia łączącą współczesnego człowieka ze światem natury.