مقایسه‌ی روش‌های درمانی رادیوتراپی و پلاسمای سرد در مهار رشد سلول‌های سرطانی - سارا مومنی; احمد شانئی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: رادیوتراپی، یکی از شیوه‌های رایج درمان سرطان می‌باشد اما بعضی از سرطان‌ها از جمله ملانوما به پرتوهای یونیزان مقاوم هستند. پلاسمای سرد، شیوه‌ای نوین در علم پزشکی است که ویژگی‌های آن در حال بررسی است. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه‌ی روش‌های درمانی رادیوتراپی و پلاسمای سرد بر رده‌های سلولی سرطانی ملانوما و سالم فیبروبلاست انجام شد.روش‌ها: سلول‌های سرطانی ملانوما (DFW) و سالم فیبروبلاست (HFF) تحت رادیوتراپی با دزهای 1، 2 و 4 گری و تابش پلاسمای سرد در زمان‌های مختلف 15، 30، 60 و 90 ثانیه قرار گرفتند. سپس نتایج آزمون MTT  با یکدیگر مقایسه شد. علاوه بر این، میزان آپپتوز نیز در هر گروه با استفاده از آزمون فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفت.یافته‌ها: در حالیکه درصد بقا در سلول‌های ملانوما درمان شده با رادیوتراپی حتی در دزهای بالا، تغییرات چشمگیری نسبت به گروه شاهد نداشت، در سلول‌های درمان شده با پلاسمای سرد به 36 درصد رسید. میزان بقا در سلول‌های سالم در دز بالای پرتودهی به 70 درصد رسید در حالیکه در درمان با پلاسمای سرد تفاوت معنی‌داری حتی در زمان‌های تابش پلاسما مشاهده نشد.نتیجه‌گیری: مطالعه‌ی حاضر، خاصیت ضدسرطانی و انتخاب‌پذیری پلاسمای سرد را در درمان سلول‌های ملانوما تأیید کرد. در مقایسه‌ی رادیوتراپی و پلاسمای سرد، پلاسمای سرد عملکرد بهتری را نسبت به رادیوتراپی نشان داد.