KANT’IN TANRISI SANAL MIDIR? - Şahabettin Yalçın (Felsefe Dünyası)
Bu makalede Kant’ın Tanrı anlayışı eleştirel bir gözle irdelenmektedir.Bazı Kant yorumcularının iddia ettiği gibi Kant’ın Tanrısının sanal mı olduğuyoksa gerçekten var mı olduğu var ise nasıl bir varlık olduğu ele alınmaktadır.Kant, bir yandan Tanrı’nın varlığına ilişkin geleneksel bilgisel kanıtların mantıksalolarak geçerli olmadığını iddia ederken öte yandan Tanrı’nın varlığınailişkin iddialı bir ahlâki kanıt sunmaktadır. Makalede Kant’ın geleneksel Tanrıkanıtlarına ilişkin görüşünün aslında onun bilgi felsefesiyle tutarlı olduğuve dolayısıyla ancak transandantal felsefenin dışına çıkılarak eleştirilebileceğisavunulmaktadır. Ayrıca Kant’ın teorik Tanrı kanıtlarına getirdiği eleştirininTanrı’nın varlığına ilişkin imana zarar vermediğini bilakis onu kurtardığına dairgörüş de değerlendirilmektedir. Son olarak Kant’ın tek mümkün Tanrı kanıtıolarak ortaya koyduğu ahlâki kanıt eleştirel bir gözle ele alınarak irdelenmektedir.