Az online dezinformáció jogi kezelésének nemzetközi mintái az internet és az online média szabályozásában - László Vikman (In Medias Res)
A tanulmány célja áttekintést adni a dezinformáció elleni fellépési lehetőségekről az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete néhány kezdeményezésének és három EU-n kívül ország – a beavatkozás mértékében eltérő – szakpolitikai megközelítésének példáin keresztül. A véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága mint alapvető jog érvényesülése, az online médiumok mint gazdasági vállalkozások nagyrészt önszabályozó tartalomszűrése vagy a tartalomért viselt korlátozott felelőssége, valamint az online dezinformáció esetleges célpontjai, sértettjei érdekeinek kiegyensúlyozásakor az állami szabályozó komoly dilemmákkal szembesül. Fenntartható megoldást nemzetközi egyezmények, nemzeti szabályozási keretek, az online média- és sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága mátrixában lehet megtalálni, úgy, hogy abban felelősséget vállal az állam mellett a média- és a techszektor, valamint a tartalomfogyasztó állampolgár is.