НЕМОНЕТАРНІ КРИТЕРІЇ БІДНОСТІ ПІД ВПЛИВОМ КРИЗОВИХ ЯВИЩ - В’ячеслав Заяць (Економіка та суспільство)
Дослідження проведено в рамках реалізації проєкту із виконання наукових досліджень і розробок «Зростання нерівності та бідності в Україні внаслідок пандемії COVID-19». Метою статті є дослідження впливу пандемії COVID-19 та війни на немонетарні критерії бідності в Україні. Показано, що деприваційна бідність в Україні виступає важливим індикатором благополуччя та відображає доступність базових життєвих потреб, які є ключовими для поліпшення якості життя. Визначено основні особливості впливу COVID-19 та війни на немонетарну бідність. Здійснено оцінку рівня глибокої деприваційної бідності домогосподарств, бідності за ознаками харчування та суб’єктивної бідності (на основі самооцінки домогосподарствами купівельної спроможності їх доходів) та їх зміну внаслідок поширення COVID-19 в 2020-2021 рр. та військових дій у 2022-2023 рр. Доведено безпрецедентність впливу пандемії COVID-19 та війни на бідність населення, які спричинили різноманітні довгострокові наслідки для економіки та суспільства. Визначено найбільш вразливі категорій населення та групи ризики, від яких вони потерпають.