Ameliyathane hemşirelerinde iş doyumu ve mesleki profesyonellik - Ali Oflaz; Kemal Macit Hisar (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışma, ameliyathane hemşirelerinde iş doyumu ile mesleki profesyonellik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı araştırma. Araştırmanın evrenini Konya ili merkezindeki devlet hastaneleri ameliyathane birimlerinde çalışan hemşire oluşturmaktadır. Tam sayım örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarakkişisel bilgi formu, İş Doyumu Ölçeği ve Hemşirelerin Mesleki Profesyonellik Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma 122 hemşire ile gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin iş doyumunun orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların mesleki değerleri, profesyonel bakım verme ve adalet alanlarında daha yüksek olmakla birlikte genel olarak mesleki profesyonelliklerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Mesleki değerlerin dışsal doyum ve genel olarak iş doyumu ile ilişkili olmadığı; buna karşın mesleki değerlerin yüksek olmasının içsel iş doyumunu olumlu yönde etkilediği bulundu.Sonuç: Hemşirelere İş doyumu ve Mesleki değerler ölçeği alt başlıkları doğrultusunda eğitim ve uygulamaların yapılarak iş doyumu artırılması önerilebilir