Akut iskemik inmede intravenöz trombolitik tedavi: Klinik değerlendirme - Şerefnur Öztürk; Melike Işık; Aydın Talip Yıldoğan; Gözde Öngün; Fettah Eren (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: İnme tedavisinde asıl amaç, oklüde vasküler yapının belirli süre içerisinde rekanalizasyonudur. Medikal tedavide rekombinant doku plazminojen aktivatörü tPA kullanılmaktadır. Bu çalışmada, tPA tedavisi verilen iskemik inme hastaları değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Temmuz 2015-Ağustos 2017 arasında tPA tedavisi uygulanan 97 akut iskemik inme hastası retrospektif incelendi. Demografik veriler, başvuru semptomları ve tedavi saatleri kaydedildi. Klinik durum ve prognoz ‘National Institutes of Health Stroke Skalası’ NIHSS ve fonksiyonel durum ölçeği ile değerlendirildi. Hemorajik dönüşüm bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya 61 %62,8 erkek ve 36 %37,2 kadın hasta alındı. Yaş ortalamaları 60,29±12,62 idi. 7 %7,2 hastaya 1. saate, 5 %25,8 hastaya 1-2 saat arasında, 31 %32 hastaya 2-3 saat arasında, 34 %35,1 hastaya 3-4,5 saat arasında tPAbaşlandı. Başvuruda en sık semptom hemi/monoparezi idi %92,8 .%69,1 oranında parsiyel anterior, %16,5 total anterior, %15,8 posterior vasküler oklüzyon saptandı. NIHSS sonuçları 10,39±4,36 tedavi öncesi ve 6,63±3,76 taburculuk idi. Hastalartam bağımsız %20,6 , kısmi bağımlı %43,3 ve tam bağımlı %21,6 olarak taburcu edildi.Hastaların %12’sinde hemorajik dönüşüm izlendi.Platelet değeri düşük olan hastalarda hemorajik transformasyon daha fazlaydı P