Duodenal ve Jejunoileal Atrezili Yenidoğanın Bakımı: Kavram Haritası Örneği - Büşra Yahşi (Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi)
Giriş: Duodenal atrezi ve jejunoileal atrezi yenidoğanın temel yaşamsal aktivitelerinden olan beslenme ve boşaltım sistemini doğrudan etkiler. Bebekte mekonyum yapamama, safralı/safrasız kusma, abdominal distansiyon gibi belirtilerle kendini gösterir. Pediatride kritik bir yere sahip olan intestinal atrezilerde, hemşirelik bakım sürecinin yönetilmesi çocuk ve aile bakımı açısından oldukça önemlidir. Hemşirelikte bakım, eğitim, öğretim, yönetim ve araştırma gibi bölümler için girişimlerin planlanmasında, kavram haritaları birer yol gösterici olarak kullanılmaktadır. Kavram haritaları, öğrenen kişinin bilgiyi düzenleyerek ve analiz ederek temel kavramları bilmesini, grafiksel olarak görüntülemesini ve bağlantı kurabilmesine yarayan bir öğrenim tekniğidir. Bu öğretim tekniğinin hemşireler tarafından kullanılması teorik ve pratik bilgiyi birleştireceğinden hem hastalığı daha iyi anlamaya hem de daha iyi bakım vermeye katkı sağlar.Olgu Sunumu: Bu olgu sunumun amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde duodenal ve jejunoileal tanısı olan bir bebeğe, Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeli (FSÖ) doğrultusunda Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği (North American Nursing Diagnosis Association-International-NANDA-I) tanıları ile verilen hemşirelik bakımını kavram haritası şeklinde sunmaktır.Sonuç: Olguda, problem saptanan alanlar ile ilişkili, 2’i risk tanısı olmak üzere, toplam 9 hemşirelik tanısı tespit edilmiştir. Postoperatif dönemde duodenal atrezi ve ileal atrezi tanılı yenidoğanın, FSÖ modeline göre tanılamasının yapılması, NANDA-I sınıflandırma sistemlerinin kullanılması ve bu tanıların kavram haritası ile sunumu hastaya bütüncül yaklaşımın yanısıra sistematik bir hemşirelik bakımının verilmesine katkı sağlamıştır.