Çocuğu Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Ailelerde Televizyon İzleme Sürelerinin İncelenmesi Analysis Of Television Watching Duration In The Families Whose Children Receive Pre-School Education - Perihan Ünüvar; Fatma Çalışandemir; Ezgi Poyraz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırma, çocuğu okul öncesi eğitime devam eden ailelerde; anne, baba ve okulöncesi dönem çocuğunun televizyon izleme sürelerini ve hangi kategorideki programları izlediklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Burdur ilinde çocuğu okulöncesi eğitime devam eden 52 aile ve her aileden 3 birey olmak üzere toplam 156 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formları ve TV izleme kayıt formları kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre, ailelerde haftalık ortalama 23 saat TV izlemektedir. En çok izlenen programlar çizgi filmler, en az izlenen programlar ise magazin ve belgesel programlarıdır. Anneler haftada ortalama 21 saat televizyon izlemektedirler ve bu süreyi çoğunlukla dizi film ya da sinema filmi izlemekle geçirmektedirler. Babalar ise haftada ortalama 22 saatlerini çoğunlukla; dizi filmleri, haber programlarını ve sinema filmlerini izleyerek geçirmektedirler. Okul öncesi dönem çocukları yaklaşık 15,5 saat televizyon izlemektedirler. Çocukların ilk sırada çizgi filmleri, ikinci sırada dizi filmleri, en az magazin programlarını izledikleri sonucuna ulaşılmıştır.