ANTE GLAVIČIĆ I SENJSKA KULTURNA BAŠTINA - MIRKO RAGUŽ (Senjski Zbornik)
U novijoj prošlosti grada Senja nije bilo tako snažne intelektualne osobe s naglašenim pozitivnim nacionalnim i lokalnim nabojem kao što je bio prof. Ante Glavičić. Kao višegodišnji suradnik u Senjskom muzejskom društvu razgovarao sam s njim o brojnim kulturnim sadržajima, planovima i vizijama unapređivanja i modernizacije povijesnih znamenitosti ovoga grada. Svaki kamen, svaka ulica ili građevina bila mu je za života u središtu promatranja, proučavanja i iznalaženja rješenja kako ih promijeniti, uljepšati i učiniti dostupnim suvremenim naraštajima. Njegova htijenja i vizije prelazile su često objektivne mogućnosti, ali i naklonosti mjerodavnih čimbenika u javnom i društvenom životu sredine u kojoj je djelovao. Unatoč ovome mome mišljenju, prof. Glavičić je u svome znanstvenome i stručnome djelovanju uspijevao i onda kada mnogi od nas, njegovih suradnika, nisu vjerovali, ili kada smo bili zahvaćeni malodušjem. Tomu svjedoče njegovi rezultati u višegodišnjem djelovanju kao znanstvenika, kustosa Senjskog muzejskog društva i ravnatelja Gradskoga muzeja Senj. Ovdje ću navest samo neke koje se odnose na njegove kulturne aktivnosti i planove koji su rezultirali višom kvalitetom suživota.