Nitel Araştırma Yöntemleri: Sosyal Bilgiler Lisansüstü Öğrencilerinin Algısına İlişkin Fenomenolojik Bir Çalışma - Hüseyin Bayram (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu araştırmada; bilime, araştırma yöntemleri arasındaki farklılığa, nitel araştırmanın bilime etkilerine ve post-pozitivizmin insanın dünya görüşü üzerindeki etkilerine yönelik algının ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni işe koşulmuştur. Araştırmanın katılımcı grubu, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye’deki bir üniversitede sosyal bilgiler eğitimi alanında lisansüstü öğrenim gören on beş kişiden oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında yapılandırılmamış gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri kullanılmıştır. Toplanan veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonunda öğrencilerin bilimsel algısının bilimin evrensel ilkeleriyle uyuştuğu; nitel araştırmanın işlevine yönelik algısının nitel araştırmanın amaçlarına uygun olduğu; nicel ve nitel yöntemler arasındaki farkları yeterli düzeyde algıladıkları; nitel araştırmanın bilime etkisi ve post-pozitivist paradigmanın dünya görüşüne etkisi konularında benzer algılara sahip oldukları saptanmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlar ışığında; öğrencilere nitel araştırmaya ilişkin daha fazla öğrenme yapabilecekleri koşullar oluşturulması gibi önerilerde bulunulmuştur.