Umístění a rozložení středověkých plužin z hlediska svažitosti a vertikality reliéfu : od předpokladů k evidenci - Lukáš Holata; Ondřej Malina (Archaeologia Historica)
Díky mnohaleté analýze lidarových dat a následné verifikaci povrchovým průzkumem se podařilo dokumentovat rozsáhlé pozůstatky polních systémů v zázemí zaniklých středověkých vesnic. Ačkoliv byla obecně předpokládána jejich špatná zachovalost, doposud se podařilo shromáždit početný soubor 33 lokalit s kvalitně dochovanou, prakticky kompletní plužinou v různých typech české krajiny. Tato rozsáhlá evidence nám poskytuje solidní základ pro řešení otázek, které předchozí generace badatelů nemohly adekvátně zodpovědět. V tomto příspěvku využíváme analytického potenciálu lidarových dat a geografických informačních systémů k detailnímu zkoumání umístění plužin a rozložení polních parcel z hlediska svažitosti a vertikální členitosti reliéfu, což představuje jeden z klíčových aspektů pro lepší poznání praktikování středověkého zemědělství, jednání venkovských komunit i udržitelnosti a ochrany současné krajiny. Výsledky analýz prokazují, že vyšší sklonitost svahu nepředstavovala výrazný limit v rozložení středověkých polností. Ty se běžně vyskytovaly ve vertikálně členitém reliéfu, dokonce i ve strmých svazích se sklonem přesahujícím hodnotu 20°. Data neprokazují ani často opakované tvrzení o vrstevnicové orientaci mezí za účelem minimalizace erozního ohrožení. Výsledky tak přehodnocují pevně zakořeněné předpoklady o situování vesnických katastrů a plužiny.