APLICAREA LEGII PENALE ÎN SPAȚIU ÎN DREPTUL PENAL COMPARAT: CONSTATĂRI DE LEGE LATA (PARTEA II) - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
În cadrul acestui articol au fost analizate prevederile legilor penale din mai multe state străine fiind observate și scoase în evidență diferențele și similitudinile în abordarea legislativă a instituției vizate, în scopul identificării principiilor comune de aplicare a legii penale în spațiu și trasării celor mai reușite modele de asigurare juridico-penală a aplicării legii penale în spațiu. Întru obținerea scopului propus spre realizare am concretizat regulile de aplicare a fundamentelor geografice și de naționalitate (cetățenie) atât a făptuitorului (principiul personalității active), cât și a victimei (principiul personalității pasive) în diferite state; am caracterizat conținutul și particularitățile principiilor aplicării legii penale în spațiu; am sintetizat soluțiile legislative reușite în sistematizarea normelor juridico-penale în domeniul aplicării legii penale în spațiu. Articolul dat reprezintă partea a doua a cercetării cu aceeași denumire conținută în numărul anterior al revistei și cuprinde examinarea detaliată a codurilor penale din unele state din Europa selectate aleatoriu. Cuvinte-cheie: aplicarea legii penale în spațiu, teritoriu, principiul teritorialităii, principiul personalității active, principiul personalității passive, principiul realității, principiul universalității, drept penal comparat, legea penală străină.