Nazwy dzielnic Marsylii jako świadectwo ciągłości miasta i wyboru tradycji chrześcijańskiej - Bożena Hrynkiewicz-Adamskich (Warszawskie Studia Teologiczne)
Marsylia jest śródziemnomorskim portem, stolicą francuskiego regionu Prowansja–Alpy–Lazurowe Wybrzeże oraz departamentu Delta Rodanu. Uchodzi za miasto kosmopolityczne, poddane wielu wpływom, o bardzo zróżnicowanym składzie etnicznym i społecznym. W niniejszym tekście na przykładzie urbanonimii Marsylii powraca się do zagadnień dotyczących dynamiki świata oraz wyboru tradycji chrześcijańskiej przez społeczeństwo francuskie.