SOSYAL ETKENLERİN BİLİMSEL BİLGİNİN OLUŞUMUNDAKİ ROLÜ: KUHN VE GÜÇLÜ PROGRAM ÖZELLİKLERİNİN ELEŞTİREL BİR ANALİZİ - Alper Bilgili (Felsefe Dünyası)
Bu makale, sosyal etkenlerin bilimsel bilginin oluşum sürecindeki rolünü incelerken Reichenbachçı ortodoks bilim anlayışını ve ona tepki olarak doğan Kuhn ve Güçlü Program'ın bilim anlayışını mercek altına almaktadır. Ortodoks bilim anlayışı bilimsel bilgiyi objektif olduğu ve sosyal etkenlerden korunduğu gerekçesiyle diğer bilgi türlerinden farklı bir yere koymuştur. Öte yandan Kuhn ve Güçlü Program, doğa bilimlerinden elde edilen bilginin ideolojik, metafiziksel ve benzeri birçok değerden etkilendiğini iddia ederek bilimin otoritesini sorgulanır kılmışlardır. Bu makale sosyal etkenlerin bilimsel bilginin oluşumundaki rolünün Kuhn ve Güçlü Program tarafından nasıl sunulduğunu analiz etmeyi ve Kuhn ile Güçlü Program'ın bilim felsefesi ve bilim sosyolojisi literatürüne katkılarını tartışmayı amaçlamaktadır.