СТРАТЕГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У ЦИФРОВУ ЕПОХУ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Леся Дончак; Олег Погріщук; Інна Сисоєва (Економіка та суспільство)
Цифрова трансформація виступає ключовим фактором сучасного стратегічного менеджменту, обумовленим швидким розвитком і поширенням технологічних інновацій. Вона впливає на конкурентне середовище, змушуючи компанії переглядати традиційні бізнес-моделі та адаптувати управлінські підходи до нових реалій. У статті досліджено роль цифрових технологій у стратегічному управлінні, зокрема використання штучного інтелекту, автоматизації процесів, аналітики Big Data та блокчейн-технологій. Аналізуються механізми інтеграції цифрових інструментів у процес прийняття управлінських рішень. Визначено, що цифровізація бізнесу передбачає не лише впровадження новітніх технологій, а й зміну корпоративної культури, трансформацію організаційних структур та розвиток нових компетенцій керівників. Запропоновано практичні рекомендації щодо використання цифрових стратегій для підвищення ефективності підприємств та зміцнення їх конкурентних позицій у цифровій економіці.