Wajdowskie adaptacje literatury w optyce Eweliny Nurczyńskiej-Fidelskiej - Mirosław Przylipiak (Kwartalnik Filmowy)
Przylipiak omawia książkę Eweliny Nurczyńskiej-Fidelskiej Polska klasyka literacka według Andrzeja Wajdy będącą drugim, znacznie poprawionym i rozszerzonym wydaniem publikacji z roku 1998. Praca Nurczyńskiej-Fidelskiej koncentruje się więc na kwestii adaptacji, a jej celem jest próba odnalezienia specyfiki autorskiej metody adaptacyjnej Wajdy. Przylipiak dostrzega nierówny poziom analiz zawartych w publikacji. Najwyżej ceni te rozdziały, w których autorka koncentruje się na analizie zasadniczych zmian form estetycznych i/lub orientacji ideowej w toku przenoszenia pierwowzoru literackiego na ekran. Zaś największym walorem książki jest według Przylipiaka podjęcie kwestii ekwiwalencji, kluczowej dla adaptacji, a często marginalizowanej.