İnternette Yıkıcı Gemeinschaft: Okuyucu Tartışmalarında Albay Çiçek Olayı - Haldun Namanlıoğlu (Selçuk İletişim)
Richard Sennett'in 'kamusal insanın çöküşünü' tespit ederken kullandığı 'yıkıcı gemeinschaft' (cemaat/topluluk) kavramı, kişinin kendisini bir topluluğa bağlı hissetmesi uğruna katılık ve dışlayıcılığa başvurmasını ifade eder. Sennett'e göre günümüzde kamusal alandan çekilen insanlar, kendilerini çatışma üzerinde temellenmiş toplulukların kolektif kimliklerinde ifade eder. Sennet'in kavramını açıklarken çözümlediği Yüzbaşı Dreyfus davası hakkındaki karşıt irrasyonel kamusal tartışmaların bir benzeri, Türkiye'nin gündemini etkileyen Albay Dursun Çiçek olayında yaşanmıştır. Bu çalışmada, yeni bir kamusal alan oluşturma potansiyeline vurgu yapılan internetteki bazı haber siteleri ile ulusal gazetelerin internet sürümlerinde Albay Çiçek olayıyla ilgili okuyucu tartışmaları incelenerek 'yıkıcı cemaat' kavramı üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır.