Знахідки монет грецьких міст-держав, Македонії, Римської імперії і пластики на території Барського краю - Олексій Бакалець (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія)
Мета наукової розвідки полягає у детальному аналізі та введені  до наукового обігу окремих знахідок та скарбів монет грецьких міст-держав Ольвії, Пантікапею, Фанагорії, Македонії, гето-дакійських підробок срібних монет Філіпа ІІ ІV ст. до н.е., кіммерійських, кельтських, скіфських артефактів, а також знахідок монет Римської  імперії І–ІV ст. н.е. на поселеннях черняхівської  культури на території Барського краю  Вінницької області. Автор викладає своє бачення шляхів проникнення на територію Побужжя та Подністров’я досліджуваних монет, відслідковує торгово-грошові відносини між місцевим населенням краю та народами, які проживали в Північному Причорномор’ї, Криму, Придунав’ї, на східному порубіжні Римської імперії у ІV ст. до н.е. – ІV ст. н.е. Методологія дослідження базується на наукових принципах: об’єктивності, достовірності, історизму, системності, аналізу та синтезу. Наукова новизна статті полягає у тому, що вперше комплексно проаналізовано новий масив нових знахідок пластики і монетних грецьких, македонських, дакійських, кельтських  та римських знахідок  ІV ст. до н.е. - ІV ст. н.е. на території Барського  краю. Висновки. Проаналізувавши якісний та кількісний склад монетно-речових скарбів та окремих знахідок грецьких, македонських, дакійських, кельтських та римських монет ІV ст. до н.е. - ІV ст. н.е., виявлених в останнє десятиріччя на теренах Барської землі Поділля, можна зробити висновок, що вони є важливими історичними свідками торгово-грошових відносин місцевого дослов’янського та ранньослов’янського населення краю із жителями Скіфії, Дакії, Македонії, східних провінцій Римської імперії. Розвідка довела, що наявність мідних монет грецьких міст-держав: Пантікапею, Фанагорії, Істрії, Ольвії у поселенні скіфів-орачів поблизу селища Ялтушків Жмеринського (колишнього Барського) району, а також знарядь праці, прикрас, озброєння, кінської збруї, бронзового пояса, свідчать про тривалі економічні зв’язки місцевих скіфів-орачів з скіфами–кочівниками та грецькими містами-полісами, про можливі водні та сухопутні шляхи проникнення грецької монети на територією лісостепової Скіфії. Нова знахідка у 2024 р. комплексу срібних монет гето-дакійської імітації тетрадрахм Філіпа ІІ Македонського(359-336 рр. до н.е.) у лісі, поблизу ст. Бар, дає нам нові свідчення про економічні зв’язки чи боротьбу місцевого населення із південними сусідами – даками. Присутній у 57 монетно-речових знахідках Барського краю монетний та археологічний матеріал, виявлений поблизу м. Бар та 30 навколишніх сіл, яскраво підтверджує велику густоту заселення досліджуваної території слов’янськими та готськими племенами  черняхівської та вельбарської культур (ІІІ – початку V ст. н.е.), доводить про стійкі торгово-грошові зв'язки місцевого населення із східними та південними провінціями Римської  імперії.