Basel Kriterleri Çerçevesinde Operasyonel Risk Ölçüm Yöntemlerinin Karşılaştırılması: Örnek Bir Uygulama - Mehmet Ali Candoğan; Mikail Altan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bankalar, ekonomik sistem içerisinde varlıklarınıdevam ettirebilmek için çeşitli risklere maruz kalmaktadırlar. Bu risklerden birisi de operasyonel risktir. Operasyonel risk; sadece süreç, sistem ve insan tarafından kaynaklanmamakta, ayrıca kontrol altında olmayan nedenlerle ve mevzuata uyulmamasısonucu da meydana gelebilmektedir. Bu riski önlemeye yönelik olarak bankalar da; mevzuatta belirtilen operasyonel riski hesaplama yöntemlerinden birini kullanarak kendi operasyonel riskini hesaplamak ve bu risk ile orantılıolarak sermaye ayırmak durumundadırlar. Ayrılacak sermayenin atıl vaziyette bekleyeceği ve reel manada etkin olarak kullanılamayacağıdüşünüldüğünde bankaların amacı; bu risk için ayrılacak sermaye miktarınıkurallar çerçevesinde minimize etmek ve avantaj sağlamak, böylece kaynaklarıdaha etkin kullanmaktır. Finansal piyasalardaki yoğun rekabet bankaların giderlerini azaltmasınıkaynaklarınıise artırmasınıgerektirmektedir. Operasyonel risk için ayrılan sermaye gereksiniminin azaltılması, sermayenin kaynak olarak kullanılmasıanlamına gelmektedir. Dolayısıyla rekabet avantajıelde etmek ve kaynakların etkin kullanımınısağlamak isteyen bankalar, operasyonel risk sermaye gereksinimini minimize etmek isterler. Bu çalışmada; bankaların operasyonel risk ve hesaplama yöntemlerine değinilmiş, örnek bir uygulama yapılarak bankaların hangi yöntemi tercih etmelerinin kendileri açısından daha faydalıolacağıtespit edilmeye çalışılmıştır. Örnek uygulama sonuçlarına göre operasyonel risk hesaplama yöntemi karmaşıklaştıkça operasyonel riske esas tutar ve operasyonel risk sermaye gereksiniminin azaldığıtespit edilmiştir. Hesaplamasınıgerçekleştirebildiğimiz 3 yöntemden banka için en faydalıolanının standart yöntemde alternatif yaklaşım olduğu anlaşılmıştır.