Avrupa’da Aşırı Sağ Partilerin Yükselişine Etki Eden Faktörler: Fransa, İtalya, Hollanda ve İsveç Örneği - Hüseyin Sevinç (Mukaddime)

(untitled)
Günümüz Avrupa siyaseti kendi içerisinde bir dönüşüme uğramaktadır. Bu dönüşüm yavaş olmakla birlikte aşırı sağ partiler lehine yeni bir siyasal eğilim oluşturma aşamasındadır. Önceki dönemlerde siyasi yelpazenin uç kısımlarında yer alan aşırı sağ partiler günümüz Avrupa’sında ana akım partiler ile koalisyon hükümetleri içerisinde yer alabilecek pozisyona ulaşmışlardır. Bu bağlamda, çalışmanın temel araştırma sorusu; ekonomik kriz, göçmen krizi, İslamofobi ve küreselleşmenin Fransa, İtalya, Hollanda ve İsveç’te aşırı sağ partilerin yükselişini etkileyip etkilemediğidir. Araştırma sorusu kapsamında durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Ortaya çıkan sonuca göre belirtilen faktörlerin herbirinin aşırı sağ partilerin yükselişinde önemli etmen oldukları tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında ele alınan Avrupa’daki aşırı sağ partilerin yükselişi incelendiğinde bu yükselişin özellikle ekonomik, sosyal ve kültürel dinamiklerin karmaşık etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıktığı görülmektedir.