کاربرد پسماندهای کشاورزی به عنوان جاذب طبیعی در حذف رنگزاهای صنعتی - سپیده لک عیان; عاطفه بهارلویی; الهام جلیل نژاد (مطالعات در دنیای رنگ)
رنگز‌اها ترکیبات پیچیده آلی هستند که برای رنگ‌آمیزی محصولات در صنایع مختلف به کار می‌روند. پساب حاصل از این صنایع عامل اصلی وارد شدن این رنگزاها به آب‌های سطحی و زیرزمینی و آلودگی آن‌ها می‌باشد. امروزه، حذف رنگزاها از پساب‌ها به جهت حفظ زیبایی محیط‌زیست و به‌ویژه ازنقطه‌نظر سلامتی موردتوجه محققان قرارگرفته است. روش‌های مختلفی برای حذف ترکیبات رنگزا از پساب وجود دارد که در این میان فرایند جذب سطحی به‌عنوان جایگزینی مناسب نسبت به سایر روش‌های گران‌قیمت تصفیه پساب شناخته‌شده است. در سا‌ل‌های اخیر قابلیت استفاده از پسماندهای کشاورزی به‌عنوان جاذبی مناسب، ارزان‌قیمت، در دسترس و دوستدار محیط‌زیست برای حذف آلاینده‌های مختلف به‌ویژه رنگزاهای صنعتی در تحقیقات مختلف تأییدشده است. در این مقاله مروری، کاربرد ضایعات مختلف کشاورزی به‌عنوان جاذب در حذف رنگزاهای مختلف صنعتی آنیونی، کاتیونی و غیر یونی ارزیابی‌شده و با توجه به تغییر ظرفیت جاذب‌های زیستی براثر تغییر شرایط، مطالعه کلی براثر پارامترهای مهم عملیاتی ازجمله pH محلول، غلظت اولیه ماده رنگزا، مقدار جاذب و درجه حرارت بر روی فرایند جذب زیستی صورت گرفته است. کاربرد مدل‌های سینتیکی مختلف جذب و ایزوترم‌های جذب برای حذف رنگزاهای مختلف توسط بازه وسیعی از جاذب‌های زیستی حاصل از پسماندهای کشاورزی نیز مطالعه و خلاصه‌شده است. حذف رنگ از پساب‌ها توسط ضایعات کشاورزی هم از بعد زیست‌محیطی و تصفیه پساب و هم از بعد کنترل ضایعات کشاورزی و استفاده بهینه از آن‌ها بسیار قابل‌توجه بوده و اهمیت چنین تحقیقاتی را صدچندان می‌کند.