Kuidas ennastnäitav nähtavale tuua? Husserl ja Heidegger fenomenoloogia alustest / How to Bring the Self-showing to Light? Husserl and Heidegger on the Foundations of Phenomenology - Juhan Hellerma; Karin Kustassoo (Methis: Studia Humaniora Estonica)
Teesid: Fenomenoloogilise filosoofia alguses seisavad selle suuna kaks keskset suurkuju, Edmund Husserl ja tema õpilane Martin Heidegger. Mõlemad mõtlejad näevad fenomenoloogias ennekõike filosoofilist meetodit – viisi läheneda, mis aga saab suunised oma aineselt, fenomenilt ehk sellelt, mis end ise näitab. Käesoleva artikli eesmärk on välja joonistada, kuidas need kaks mõtlejat mõtestavad fenomenoloogiat, küsides, mida kujutab nende käsitluses endast fenomen ja kuidas sellele ligipääsu saavutada. Oma käsitluses rõhutame kahe mõtleja jagatud fenomenoloogilist põhihoiakut, ent toome välja ka aspekte, milles nende käsitlused lahknevad.