Перебіг тромбоемболії легеневих артерій у пацієнтів з онкологічними захворюваннями - В. Й. Целуйко; Н. Г. Шило; О. О. Романенко (Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія)
Мета роботи – визначити чинники, які пов’язані з госпітальною летальністю у хворих із гострою тромбоемболією легеневої артерії (ТЕЛА) і онкологічними захворюваннями. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз 647 історій хвороби пацієнтів із гострою ТЕЛА. Серед них було 115 хворих із верифікованим онкологічним захворюванням. У всіх хворих діагноз ТЕЛА був підтверджений комп’ютерною томографією та/або результатами автопсії. За схемою хворі мали пройти лабораторне та ультразвукове обстеження. Результати та обговорення. Проведено порівняльну оцінку клініко-анамнестичних показників хворих із ТЕЛА залежно від наявності онкологічного захворювання. Встановлено, що хворі, в яких ТЕЛА розвинулась на тлі онкологічного процесу, були старшими в середньому на 5 років, питома вага хворих похилого віку була більша, мали менше епізодів венозного тромбозу в анамнезі (відповідно 13,9 і 24,6 %), але прогнозовано частіше в анамнезі мали такі додаткові фактори ризику, як гемотрансфузії, центральні венозні катетери та лапароскопічні втручання. За результатами багатофакторного регресійного аналізу чинниками, які незалежно впливають на ризик госпітальної смерті в пацієнтів з онкозахворюваннями і гострою ТЕЛА, є зниження систолічного артеріального тиску (САТ), сатурації, підвищення тиску в легеневій артерії, лейкоцитоз та наявність фібриляції передсердь. Результати ROC-аналізу дозволили визначити порогові значення параметричних показників, пов’язаних із ризиком смерті в госпітальний період, у хворих із ТЕЛА та онкологічними захворюваннями, а саме САТ ≤ 105 мм рт. ст., SpO2 ≤ 87 %, тиск у легеневій артерії > 48 мм рт. ст. та кількість лейкоцитів > 9,8 . 109/л. Висновки. Факторами ризику смерті в госпітальний період у хворих з ТЕЛА, асоційованою з онкологічним захворюванням, є фібриляція передсердь, збільшення тиску в легеневій артерії і кількості лейкоцитів, зниження систолічного артеріального тиску і сатурації.