Drama ve İşbirlikli Öğrenme Yöntemlerinin Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerilerine, Tutumlarına ve Bunların Kalıcılığına Etkileri - Güler Erden; Altay Eren (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırmanınamacı, drama ve işbirlikli öğrenme yöntemlerinin beşinci sınıf öğrencilerininokuduğunu anlama becerilerine, tutumlarına ve bunların kalıcılığına etkilerininincelenmesidir. Araştırmanın desenini ön-test, son-test kontrol gruplu yarıdeneysel desen oluşturmuştur. Araştırmaya toplam 82 beşinci sınıf öğrencisigönüllü olarak katılmıştır. Verilerin toplanmasında “Bilişsel GirişDavranışları Testi”, “Okuduğunu Anlama Ölçeği”, “Okumaya İlişkin Tutum Ölçeği”ve izleme testleri kullanılmıştır. Araştırma sorularının cevaplanması amacıyladoğrulayıcı faktör analizi; kovaryans analizi ve tekrarlı ölçümler içinkovaryans analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, işbirlikli öğrenmeyönteminin uygulandığı gruptaki öğrencilerin okuduğunu anlama ve tutum son-testpuanlarının, hem drama yönteminin uygulandığı gruptaki öğrencilerin hem demevcut öğretim programının uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin okuduğunuanlama son-test puanlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir.Bununla birlikte, işbirlikli öğrenmeyönteminin uygulandığı gruptaki öğrencilerin okuduğunu anlama son-test veizleme testi puanları arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı, ancak dramayönteminin uygulandığı gruptaki ve kontrol grubundaki öğrencilerin okuduğunuanlama son-test ve izleme testi puanları arasında anlamlı farklılıklarınbulunduğu saptanmıştır. Bulgular ayrıca, tutum son-test puan ortalamaları veizleme testi puan ortalamaları arasındaki farklılıkların gruplara göre anlamlıolmadığını da göstermiştir. Araştırmada eğitime yönelik çıkarımlara vegelecekte yapılacak araştırmalara ilişkin önerilere de yer verilmiştir.