Wincenty Witos we współczesnej przestrzeni publicznej - Marek Białokur; Karolina Biedka; Dariusz Gołębiowski (Zeszyty Wiejskie)
W 2024 r. przypada 150. rocznica urodzin Wincentego Witosa, co zostało uhonorowane przez Sejm i Senat RP ogłoszeniem tego roku Rokiem Wincentego Witosa. Takie inicjatywy są kluczowe w kształtowaniu pamięci historycznej, wpasowując się w nurt tzw. public history, czyli historii w przestrzeni publicznej. Public history, zdefiniowana przez prof. Joannę Wojdon, powstała w latach 70. XX w. w USA jako „historia dla ludzi, przez ludzi, z ludźmi i o ludziach”. Współczesna historia w przestrzeni publicznej obejmuje różnorodne formy, takie jak muzea, pomniki, murale, monety okolicznościowe, znaczki pocztowe oraz filmy. Muzea, takie jak Muzeum Wincentego Witosa w Wierzchosławicach, odgrywają kluczową rolę w zachowaniu pamięci o Witosie. Pomniki i murale w różnych miastach Polski, a także za granicą, podkreślają jego znaczenie w historii. Monety okolicznościowe i znaczki pocztowe również przyczyniają się do popularyzacji jego postaci. Filmy i seriale telewizyjne prezentują Witosa w różnych kontekstach historycznych. Wincenty Witos jest także patronem wielu szkół i ulic w Polsce, co świadczy o jego trwałej obecności w przestrzeni publicznej.