پیش‌بینی شدت اضطراب بر اساس دوسوگرایی در ابراز هیجان و باورهای فراشناختی در افراد دارای اختلال اضطراب - منا السادات هاشمی; فرشید خسروپور; سعیده خجسته چترودی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: مطابق مدل فراشناختی اضطراب، افراد دارای این اختلال به دلیل نگرانی با ترکیبی از باورهای فراشناختی مثبت و منفی درگیر سندرم شناختی- توجهی میشوند که این امر به تداوم نشانههای اضطراب میانجامد. این پژوهش با هدف بررسی پیشبینی شدت اضطراب بر اساس دوسوگرایی در ابراز هیجان و باورهای فراشناختی در افراد دارای اختلال اضطراب انجام شد.مواد و روشها: این تحقیق همبستگی بر روی کلیه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب مراجعهکننده به 8 مرکز روان‌پزشکی و روان‌شناختی شهر کرمان در سال 1402 با روش نمونهگیری تصادفی ساده انجام و تعداد 217 نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای اندازهگیری پرسش‌نامه دوسوگرایی در ابراز هیجان کینگ و آمونز (1990)، پرسش‌نامه فراشناختی ولز (1997) و پرسش‌نامه اضطراب بک (1990) بود. دادهها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با  نرمافزار SPSS-22  تحلیل شد.یافتهها: نتایج ضرایب همبستگی نشان داد بین دوسوگرایی در ابراز هیجان و شدت اضطراب، رابطه مثبت و معنادار (63/0=r) و بین باورهای فراشناختی و شدت اضطراب، رابطه منفی و معنادار (52/0-=r) وجود داشت (01/۰>P). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد دوسوگرایی در ابراز هیجان 52 درصد و باورهای فراشناختی 41 درصد از واریانس شدت اضطراب را تبیین میکنند.نتیجه‌گیری: با توجه بهاینکه دوسوگرایی در ابراز هیجان، نقش قویتری نسبت به باورهای شناختی در شکل‌گیری و شدت اختلالات اضطرابی دارد، با برگزاری دورههای آموزشی و سمینارهای مختلف، نگاه جامعه را به کنترل و ابرازنکردن هیجانهای منفی تغییر داد.