مروری بر اهمیت و کاربرد انواع رنگدانه‌ها و رنگ‌های مورد مصرف در صنایع کاغذسازی - رحیم ابراهیمی بریسا; حسین رسالتی; رامین صبا زود خیز (مطالعات در دنیای رنگ)
در ساخت کاغذ، به دلایل گوناگونی مثل افزایش جاذبه چشمی، ایجاد رنگ دلخواه و شناسایی تجاری، از مواد رنگزا و رنگدانه‌ها استفاده می‌شود. در مطالعه حاضر در مورد انواع مواد رنگزا‌ و رنگدانه‌های کاغذسازی بحث می‌گردد. مواد رنگزا‌ و رنگدانه‌ها به دو دلیل اصلی به کاغذ افزوده می‌شوند، اول: به منظور تولید یک کاغذ رنگی معین از قبیل آبی یا صورتی، دوم: برای بهبود ظاهر کاغذهای سفید. رنگ‌های مورد استفاده در کاغذسازی شامل: رنگدانه‌های، مواد رنگزا‌ی اسیدی، مواد رنگزای‌ قلیایی، مواد رنگزا‌ی مستقیم و مواد رنگزا‌ فلورسنت می‌باشند. در میان مواد رنگزا‌ و رنگدانه‌های مورد مصرف در صنایع کاغذسازی، مواد رنگزا‌ی مستقیم به دلیل تمایل زیاد به واکنش با سلولز بیشترین کاربرد را دارند. تمایل مواد رنگزا‌ی مستقیم برای واکنش با سلولز را به حلالیت کم این مواد می‌توان نسبت داد. مواد رنگزا‌ی فلوئورسنت اغلب برای افزایش سفیدی به کاغذ افزوده می‌شوند. در این مقاله همچنین روش‌های رنگ‌آمیزی کاغذ و عوامل موثر بر آن‌ها مورد بررسی قرار گرفته است. دو روش برای رنگ‌آمیزی کاغذ مورد استفاده قرار می‌گیرد، روش اول: رنگ‌آمیزی خمیر و روش دوم: رنگ‌آمیزی سطحی کاغذ، که به صورت جداگانه صورت می‌گیرد. با استفاده از مواد رنگزا‌ و رنگدانه‌ها در کاغذسازی، خواص نوری ورقه کاغذ که شامل درخشندگی، سفیدی و ضریب پراکنش نور به مقدار زیادی بهبود می‌یابند.