PROCRASTINAREA ÎN PERFORMANȚA PROFESIONALĂ PRINTRE INDIVIZI ACTIVI ANXIOȘI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
În articolul dat se abordează problema amânării unor acțiuni, luării de decizii care în viitor duc la agravarea acesteia. Se analizează un număr mare de studii privind amânarea de către persoane a acțiunilor și care este cauza acestor amânări, dar care sunt și consecințele. Cercetătorii confirmă că autocontrolul și impulsivitatea reprezintă două trăsături care prezic amânarea. Se argumentează existența directă a conexiunii dintre nivelurile de manifestare a anxietății, stresului, depresiei, dintre amânare și impulsivitate care sunt corelate genetic. În acest context, se prezintă un express-studiu privind problema amânării acțiunilor și factorilor ce au influențat asupra deciziei de amânare. Se descriu obiectivele, metodele, variabilele respective – dependente și independente. În studiu au participat circa 348 de persoane de diferite vârste și grupuri sociale. Se analizează rezultatele cercetării și se formulează concluziile respective. Cuvinte-cheie: procrastinare, amânare, indivizi anxioși, impulsivitate, autocontrol.