Web of Science Penceresinden Türkiye Adresli Hukuk Yayınlarına Genel Bakış - Dilek Karaman; Güzin Özdağoğlu; Muhammet Damar (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Hukuk fakülteleri, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme gibi faaliyetleriyle, topluma farklı katmanlarda değer ve hizmet ürettiği gibi, hukuk bilimi alanında da gerek ulusal gerekse uluslararası değişiklikleri takip ederek, toplumun gelişmişlik düzeyine olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda, çalışmada, Türk hukuk sistemi içinde kritik bir yere sahip olan araştırmacı ve akademisyenlerin bilimsel yayınları, Web of Science penceresinden değerlendirilmektedir. Temel amacı, sunulan literatür ve seçilen yöntem çerçevesinde, Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerde hukuk alanında çalışan akademisyenlerin, uluslararası literatürdeki konumlarını bibliyometrik ve bilimetrik bir araştırma ile ortaya koymaktır. Bu kapsamda, bibliyometrik veriler üzerinden özet istatistikler, kümeler ve ağ modelleri elde edilerek, yıllara göre yayın dağılımları, dergiler, atıf istatistikleri, ülkeler, kurumlar, fonlar, ortak yazarlık, ortak atıf, ortak kelime ağları gibi pekçok farklı boyutta bulgular sunulmaktadır. Genel olarak, Türkiye’nin Güney Kore’nin ardından 629 makale, tüm literatürün %0.356 bölümünü oluşturması, toplamda aldığı 893 atıf ve 1,42 atıf ortalaması ile 36. sırada yer almaktadır. Diğer boyutlardaki istatistiklere göre yapılan değerlendirmeler ve web of science hukuk alanındaki genel durum ışığında kıyaslamalar yapılmaktadır. Bu çalışma, hukuk alanındaki araştırmacılara, 20 yıllık bir karne sunarken, gelecek çalışmalar için yönlendirici bir belge niteliği taşımaktadır.