Sağlık Çalışanlarının Halkla İlişkilere Bakışı: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Örneği - Özlem Duğan; Ayhan Uludağ (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Halkla ilişkiler, kurum ve kuruluşlar için hayati önem taşımaktadır. Halkla ilişkiler iletişim çağı olarak adlandırılan günümüzde önemli bir yönetim fonksiyonudur Özellikle sağlık ve sağlık hizmeti sunumunda, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yaratılmasında ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Halkla ilişkiler, özellikle topluma sağlık hizmeti veren hastaneler için daha da önemli hale gelmektedir. Halkla ilişkiler, hastanenin tanıtımında, iyi bir imaj ve itibar sahibi olmasında, diğer kurumlarla iyi ilişkiler kurulmasında, hizmet içi eğitimlerde ve kriz durumlarında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bir hastanenin olumlu bir imaja sahip olması o hastane çalışanlarını da olumlu yönde etkileyecektir. Bu olumlu itibar ve imaj için halkla ilişkiler biriminin de sağlık çalışanları ve hastane yöneticileri tarafından fark edilmesi ve birime gereken desteğin verilmesi önemli olmaktadır.Bu çalışma sağlık çalışanlarının halkla ilişkiler faaliyetlerini nasıl algıladıkları, halkla ilişkiler hakkında neler bildikleri ve halkla ilişkiler hakkında ne düşündüklerini ortaya koymaya yöneliktir. Bu amaçla bir üniversite hastanesinde çalışan 233 sağlık çalışanına oluşturulan anket soruları yöneltilmiş, veriler sayısallaştırılarak istatistik paket programında analizler gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada hastane çalışanlarının yüzde 15,0’inin hastanedeki halkla ilişkiler biriminden haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Hastanelerde halkla ilişkiler biriminin gerekliliğine yüzde 82,0 191 kişi oranında sağlık çalışanı inanırken, yüzde 9,9 23 kişi sağlık çalışanı fikirlerinin olmadığını ve yüzde 8,2 19 kişi sağlık çalışanı ise halkla ilişkiler biriminin gerekli olmadığını belirtmiştir. Elde edilen veriler göz önünde bulundurularak hastanede görev yapanların önemli bir kesiminin halkla ilişkiler birimi hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı, dolayısıyla kurum içi halkla ilişkilere daha fazla ihtiyaç duyulduğu sonucu çıkmaktadır.Sağlık çalışanlarının halkla ilişkiler birimini doğru anlayıp, doğru kullanması halkla ilişkiler biriminin başarılı çalışmalar yapması için önemlidir. Halkla ilişkiler biriminin de sağlık çalışanlarına yönelik çalışmalar gerçekleştirmesi kurum içindeki varlığının farkına varılması açısından da önem taşımaktadır. Sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu halkla ilişkiler biriminin başhekime bağlı çalışması gerektiğini belirterek, halkla ilişkilerin hastane yöneticisi ile çalışmasını uygun görmüştür. Bu durum halkla ilişkiler biriminin hastanenin en üst yöneticisi ile çalışması bakımından önemlidir.