MERZİFON İLÇESİNDE NÜFUS ÖZELLİKLERİ - POPULATION CHARACTERISTICS OF THE MERZİFON DISTRICT - Cemile Karadeniz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buaraştırmada Orta Karadeniz Bölümünde Amasya iline bağlı Merzifon ilçesinin nüfusözelliklerini araştırmak amaçlanmıştır. İlçe nüfusunun tarihsel gelişimi,şehirsel ve kırsal özellikleri, cinsiyet ve yaş yapısı, yoğunluğu ve dağılışıgibi değişkenleri belirlenmiştir. Merzifon Ovası ve yakın çevresi topoğrafya,iklim şartları ve ekonomik faktörlerin etkisi ile yoğun nüfusa sahiptir. 1927yılında 28126 kişi olan Merzifon İlçe nüfusu, 1990 sayım yılına kadaryükselmiştir. 1997 yılında özellikle kırsal nüfusta yaşanan göç nedeniyle 3810kişi azalmıştır. İlçenin kırsal nüfusu azalırken şehir ve toplam nüfusugünümüze kadar artış göstermektedir. 2015 yılı verilerine göre 70132 olan ilçenüfusunun % 50,1’i kadın %78,7’sini şehir nüfusundan oluşmaktadır. Çalışmaalanında bulunan 70 kırsal yerleşmenin 66’sının nüfus miktarı 500 kişi ve altındadır.Nüfus yoğunluğunun Samsun- Ankara- Çorum yolu çevresinde ve ovada daha yüksekTaşan Dağlarına doğru arazinin dağlık ve arızalı olduğu alanlarda ise azaldığıgörülür. Çalışma alanında okuma-yazma bilmeyenlerin oranı % 2,9 ikenyükseköğretim kurumlarından mezun olanların oranı % 14,1’dir. Faal nüfusiçerisinde tarım sektörü baskınlığını korumaktadır.