KENT KONSEYLERİNİN BELEDİYE MECLİSLERİNDE GÜNDEM BELİRLEMEDEKİ ETKİSİ: ANTALYA, AFYONKARAHİSAR VE BURDUR ÖRNEĞİ - Mustafa Lamba; Uysal Kerman (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; yerel yönetişimin bir göstergesi olarak, kent konseylerinin belediye meclislerinin gündeminin belirlenmesindeki etkisini incelemektir. Çalışma kapsamında, Antalya, Afyonkarahisar ve Burdur illerinin belediye meclisleri ve kent konseyleri yer almaktadır. Bu kapsamda, belediye meclisi ve kent konseyi üyeleri için iki farklı anket formu hazırlanarak yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler SPSS 16.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, Antalya ve Afyonkarahisar kent konseyi üyeleri belediye meclisinde gündem belirlemede etkili olduklarını ifade ederlerken, Burdur kent konseyi üyelerinde bu etki düşük kalmıştır. Karşılaştırma testlerinde de kent konseyleri arasında Antalya kent konseyi lehine, belediye meclisleri arasında da Afyonkarahisar belediye meclisi lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Mevzuattan kaynaklanan yetersizliklere rağmen, yapılan anket çalışması ve mülakatlara dayanılarak, kent konseylerinin üye sayıları ve yapısı, kurumsallaşma seviyeleri ve belediye yönetimi ile ilişkilerinin karar alma süreçlerinde etkili olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.