Avrupa 2020 Stratejisi Doğrultusunda Ortak Tarım Politikasının Değişim Trendleri ve Yönelimleri - Ceran Arslan Olcay (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Birlik içi değişen beklentiler ve dış faktörlerin etkisiyle, Ortak Tarım Politikası(OTP), 2000’li yılların başından itibaren radikal bir değişim süreci içerisinegirmiştir. 2007’den itibaren ise yeni bir OTP’ye zemin hazırlanmaya başlanmış, 28üyeli Avrupa Birliği (AB) için “Avrupa 2020 Stratejisi” nin hedefleri doğrultusunda,2013 yılından itibaren, daha etkin, basit ve rekabetçi bir OTP’nin uygulamayakoyulması hedeflenmiştir. Yeni OTP’nin geleceğine ilişkin yönelimleri ortayakoymaya çalışan bu çalışmada, öncelikle, AB’nin yeni OTP kapsamında, küreseldengeler ve Birlik çıkarları doğrultusunda nasıl bir politika öngördüğü, buöngörülerin AB halklarının ihtiyaçları ve beklentileri ile uyuşup uyuşmadığıaraştırılmaya, 2020’ye doğru OTP’ nin rotasını çizmeye çalışan yaklaşımlar ve“OTP’nin yeni yönelimleri” ortaya koyulmaya çalışılmaktadır