Eskişehir Porsuk (Turing Klöp) Oteli’nin Kurum Tarihi Açısından İncelenmesi - Aysel Yılmaz; Duygu Yetgin (Skad)
Kurtuluş Savaşı’nın ardından büyük kayıplar veren ve Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte yaralarını sarmaya çalışan Eskişehir’e, pek çok sanayi yatırımı yapılmaya başlanmıştır. Bu yatırımlar beraberinde şehre gelen devlet adamları, sanatçılar, iş adamları, eğitimciler gibi misafirlerin kalabileceği iyi bir otel ihtiyacını gündeme getirmiştir. Porsuk Çayı üzerindeki adada kurulanPorsuk Oteli, gerek fiziksel özellikleri gerekse hizmet kalitesi ile o dönemin koşullarında bu ihtiyaca cevap verebilen tek otel olmuştur. Bu bağlamda Porsuk Oteli ve Otel’in kurum tarihi açısından araştırılması, Eskişehir’in turizm tarihine katkısı bakımından önemlidir. Alanyazın incelendiğinde Porsuk Oteli’ni konu alan akademik bir çalışmaya rastlanmamış olması, araştırmanın özgün değerini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın amacı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında şehre kattığı değerle anılan Porsuk Oteli’nin kurum tarihini inceleyerek şehrin turizm tarihine ışık tutmak ve Otel’in önemini vurgulamaktır. Birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılarak nitel bir çalışma gerçekleştirilmiş ve bu bağlamda o dönemi hatırlayan kişilerle sözlü tarih görüşmeleri yapılmıştır.