مروری بر انواع نانوساختارهای چارچوب آلی-فلزی (MOF)خوراکی به عنوان جاذب زیست‌سازگار و موثر مواد رنگزا - مریم حیدری; مهرناز قراگوزلو; مهدی قهاری (مطالعات در دنیای رنگ)
چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی ترکیبات پلیمری کئوردیناسیونی هستند که از فلز به عنوان گره و لیگاندهای آلی به‌عنوان ارتباط‌دهنده تشکیل شده‌اند‌. این ترکیبات بلوری و متخلخل بوده و اندازه و شکل حفرات آنها را می‌‌‌توان مهندسی کرد. این ویژگی‌ها به همراه نسبت سطح به حجم بسیار بالا (در مواردی تا  m2/g 14600که این رقم نظری بوده و در حالت تجربی تفاوت دارد) آنها را برای کاربردهای مختلفی از جمله به‌عنوان کاتالیزور ناهمگن، جاذب، عامل جداسازی و ذخیره سازی گازها، حسگر، پیل سوختی، سل‌های خورشیدی و حذف آلاینده‌های‌‌ زیست محیطی مفید ساخته است. چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی خوراکی دسته‌ای از چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی هستند که لیگاند و فلز مرکزی زیست‌سازگار با بدن را دارا هستند. چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی خوراکی به روش‌های‌‌ گوناگون سنتز شده و مورد بررسی قرار می‌‌‌گیرند. چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی خوراکی به عنوان جاذب زیست‌سازگار و موثر برای انواع مواد رنگزا و حتی داروها، دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس نوع لیگاند و فلز مرکزی دسته‌بندی می‌‌‌شوند. علاوه بر این، چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی خوراکی به دلیل داشتن تخلخل‌های‌‌ بسیار زیاد قادرند مواد رنگزا را در خود جذب و نگهداری کرده و باعث پاک‌سازی محیط‌زیست از آلاینده‌ها شوند. در این مقاله انواع لیگاندها و مراکز فلزی مورد استفاده در ساخت چارچوب‌های‌‌ آلی-فلزی خوراکی مورد بررسی قرار گرفته و دسته‌بندی شده‌اند‌.