بررسی قابلیت اشتغال فارغ‌التحصیلان دانش‌گاه‌های خصوصی شهر هرات از منظر بازار کار - علی‌الله آزاد; نازیه محمدیار; مژده آزاده; مرضیه محمدیار; پروین آزاده (غالب)
قابلیت اشتغال برای هر دانش‌آموخته، مهم‌ترین معیار ارزش‌یابی م‌یباشد و اما این موضوع در افغانستان از سال‌های دور به این‌سو هم‌واره در چهرۀ یک مشکل مهم و مسألۀ اجتماعی حضور داشته است. بناءً در این تحقیق تلاش گردیده است تا مهم‌ترین قابلیت‌های اشتغال از منظر بازار کار مشخص گردد و بر مبنای آن توانایی فارغان دانش‌گاه‌های خصوصی شهر هرات ارزیابی گردد. نهایتاً نیز راه‌کارهای مناسب جهت ارتقای قابلیت‌های لازمی پیش‌نهاد گردد؛ پرسشی‌که مطرح می‌شود، این است که: قابلیت اشتغال فارغ‌التحصیلان دانش‌گاه‌های خصوصی شهر هرات از منظر بازار کار چه‌گونه‌است؟ بدین لحاظ، از پارادایم فازی به‌عنوان چهارچوب تحلیلی و از روش میدانی – مقایسه‌‌یی هم به‌عنوان منطق روششناختی تحقیق استفاده گردیده است. اشتراک‌کننده‌گان تحقیق فارغ‌التحصیلان دانش‌گاه‌های خصوصی شهر هرات و هم‌چنان کارگزاران شرکت‌های تجاری و صنعتی بوده که بر اساس نمونه‌گیری احتمالی تصادفی ساده، جمعیت نمونه‌یی که حاصل فرمول کوکران بوده، با استفاده از پرسش‌نامۀ فازی تحت مطالعه قرار گرفته‌اند. اطلاعات حاصل‌شده نیز به شیوۀ نرم‌افزاری به سبک تطبیقی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاکی از این ‌است که: نخست، قابلیت اشتغال افراد متذکره به‌شدت پایین بوده؛ دوم، سه ترکیب کلیدی به ترتیب اولویت بیش‌ترین نقش تعیین‌کننده‌گی را در قابلیت‌های لازمی جهت استخدام و اشتغال دارا بوده و می‌باشد، که بر اساس آن‌ها راه‌‌کارهای پیش‌نهادی تحقیق طراحی و به مخاطبان توصیه گردیده است.